slide

Τύπου 2 Διαβήτης

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του Τύπου 2 Διαβήτη συνήθως εμφανίζονται σιγά-σιγά. Πολλές φορές ο Διαβήτης Τύπου 2 υπάρχει για χρόνια χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός.

Μερικά από τα συμπτώματα του Διαβήτη είναι τα παρακάτω:

Έντονη δίψα και συχνουρία: To υψηλό σάκχαρο του αίματος «τραβάει» νερό από τους ιστούς. Αυτό προκαλεί δίψα και έχει σαν συνέπεια ο ασθενής να πίνει και να ουρεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Υπερβολική πείνα: Χωρίς επαρκή Ινσουλίνη, η οποία διευκολύνει την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα, οι μύες και τα άλλα όργανα του σώματος είναι άδεια από ενέργεια. Αυτό διεγείρει το αίσθημα της πείνας.

Απώλεια βάρους: Παρά το ότι ο ασθενής τρώει περισσότερο από συνήθως, γιατί πεινάει, χάνει βάρος. Μη μπορώντας να μεταβολίσει τη Γλυκόζη, το σώμα χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας που είναι αποθηκευμένες στους μύες και λίπος. Ένα ποσοστό θερμίδων χάνεται με την αποβολή του αυξημένου σακχάρου με τα ούρα.

Κόπωση: Όταν τα κύτταρα του σώματος δεν έχουν γλυκόζη αισθανόμαστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Θόλωση της όρασης: Όταν το σάκχαρο είναι υψηλό, νερό φεύγει από τους φακούς με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εστιάσουμε καλά.

Αργή επούλωση ελκών ή συχνές λοιμώξεις: Ο Διαβήτης Τύπου 2 επηρεάζει την ικανότητα επούλωσης ελκών όπως και την άμυνα στις λοιμώξεις.

Περιοχές σκουρόχρωμου δέρματος: Κάποια άτομα με Διαβήτη Τύπου 2 εμφανίζουν περιοχές του δέρματος με σκούρο χρώμα και υφή βελούδου, συνήθως σε πτυχές του σώματος και κυρίως στις μασχάλες και το λαιμό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «μελανίζουσα ακάνθωση» (acanthosis negricans) και μπορεί να είναι σημάδι αντίστασης στην Ινσουλίνη.


Αίτια Προδιαβήτη και Τύπου 2 Διαβήτη

Στον Προδιαβήτη (που μπορεί να οδηγήσει στον Τύπου 2 Διαβήτη) όπως και στον Τύπου 2 Διαβήτη, τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στη δράση της Ινσουλίνης και το πάγκρεας αδυνατεί να εκκρίνει αρκετή Ινσουλίνη για να υπερνικήσει αυτή την αντίσταση. Έτσι αντί η γλυκόζη να μπαίνει στα κύτταρα, όπου χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας, παραμένει και αθροίζεται στο αίμα.

Γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό. Πιστεύεται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του Τύπου 2 Διαβήτη. Το αυξημένο βάρος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση της νόσου όμως δεν είναι όλοι οι διαβητικοί τύπου 2 υπέρβαροι.

Παράγοντες κινδύνου για Προδιαβήτη και Τύπου 2 Διαβήτη

Δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν Προδιαβήτη και Τύπου 2 Διαβήτη και κάποιοι άλλοι όχι. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Μεταξύ αυτών οι παρακάτω:

Το βάρος του σώματος: Όσο περισσότερο λίπος έχουμε τόσο πιο ανθεκτικά είναι τα κύτταρά μας στην Ινσουλίνη

Έλλειψη άσκησης: Όσο λιγότερη σωματική δραστηριότητα έχουμε τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Η άσκηση βοηθάει να ελέγξουμε το βάρος μας, χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν πηγή ενέργειας και κάνει τα κύτταρά μας πιο ευαίσθητα στην Ινσουλίνη.

Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος μεγαλώνει αν κάποιος από τους γονείς ή αδέλφια έχει Τύπου 2 Διαβήτη

Ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε αυξάνει και ο κίνδυνος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι με το πέρασμα του χρόνου ασκούμαστε όλο και λιγότερο, μειώνεται η μυϊκή μας μάζα και αυξάνεται το βάρος μας. Δυστυχώς ο Τύπου 2 Διαβήτης παρουσιάζει δραματική αύξηση και στα παιδιά, στους εφήβους καθώς και στους νέους ενήλικες.

Διαβήτης εγκυμοσύνης. Αν μια γυναίκα έχει εμφανίσει Διαβήτη εγκυμοσύνης ο κίνδυνος να εμφανίσει Προδιαβήτη και Τύπου 2 Διαβήτη στη μετέπειτα ζωή της είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Επίσης αν έχει γεννήσει παιδί με βάρος πάνω από 4 κιλά.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της ωορηξίας, αυξημένα ανδρογόνα (υπερτρίχωση) και πολλές φορές αυξημένο βάρος (όχι πάντα), έχουν αυξημένο κίνδυνο για Διαβήτη.

Υπέρταση. Η παρουσία υπέρτασης, δηλαδή αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90 mmHg, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Διαβήτη.

HDL-Τριγλυκερίδια. Τα άτομα που έχουν χαμηλή την «καλή» χοληστερίνη (HDL) ή/και αυξημένα τα Τριγλυκερίδια έχουν αυξημένο κίνδυνο για Διαβήτη.


Επιπλοκές του Προδιαβήτη

Ο Προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε Τύπου 2 Διαβήτη

Επιπλοκές του Τύπου 2 Διαβήτη

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του Διαβήτη δημιουργούνται σταδιακά. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα έχει κάποιος Διαβήτη και όσο πιο αρρύθμιστο είναι το σάκχαρο του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών. Τελικά οι επιπλοκές του Διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία ή ακόμη και να αποβούν θανατηφόρες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Διαβήτης αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως στεφανιαίας νόσου με πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και αθηροσκλήρωσης (στένωση των αρτηριών).

Βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια). Το ψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει (injure) τα τοιχώματα των πολύ μικρών αγγείων (τριχοειδών) που τρέφουν τα νεύρα κυρίως των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσιμπήματα, αιμωδίες (μούδιασμα), κάψιμο ή πόνο τα οποία συνήθως ξεκινάνε από τα άκρα των δακτύλων των ποδιών ή πιο σπάνια των χεριών και βαθμιαία επεκτείνονται προς τα πάνω. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να χαθεί η αισθητικότητα σε ολόκληρο το προσβεβλημένο άκρο (χέρι ή πόδι). Εάν προσβληθούν τα νεύρα του πεπτικού συστήματος (στομάχι, έντερο) μπορεί να προκληθεί ναυτία, έμετος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Στους άνδρες η βλάβη των νεύρων του γεννητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα).

Νεφρική βλάβη (νεφροπάθεια). Οι νεφροί περιέχουν εκατομμύρια αθροίσματα (ομάδες) μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (σπειράματα) τα οποία λειτουργούν σαν φίλτρα και καθαρίζουν το αίμα από τα τοξικά προϊόντα (waste). Ο Διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτό το ευαίσθητο σύστημα διήθησης (φιλτραρίσματος). Σοβαρή βλάβη των νεφρών μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια η ακόμα και ανεπανόρθωτη νεφρική νόσο τελικού σταδίου για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Βλάβη των ματιών (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). Ο Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των αγγείων του αμφιβληστροειδούς (βυθός του ματιού), μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο Διαβήτης επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων σοβαρών διαταραχών της όρασης όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Βλάβη των ποδιών. Η βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια) ή η κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές από τα πόδια. Ακόμα και μικροί τραυματισμοί ( πχ κοψίματα ή φουσκάλες) εάν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί τελικά να χρειασθούν για την αντιμετώπιση τους ακρωτηριασμό (δακτύλων, άκρου ποδός η ακόμη και ολόκληρου του κάτω άκρου).

Δερματικές επιπλοκές. Ο Διαβήτης καθιστά τον ασθενή πιο επιρρεπή (ευαίσθητο) σε δερματικά προβλήματα, όπως βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.

Βαρηκοΐα: Η Βαρηκοΐα είναι πιο συχνή σε άτομα με Διαβήτη.

Νόσος Άλτσχάιμερ (Alzheimer's disease). Ο τύπου 2 Διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Νόσου Άλτσχάιμερ. Όσο χειρότερη είναι η ρύθμιση του σακχάρου τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΑΡΑΣΛΗ 36, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΚ: 49100

Xάρτης

  
ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Σταθερό: 2661037540
Κινητό: 6977215331
Φαξ: 2661034206
  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνία

Όροι χρήσης & πολιτική προστασίας