slide

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού

Τι είναι ο Βασικός Μεταβολισμός;

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, αναπνοή κ.α). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου και είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο..


Η μέτρηση (Έμμεση Θερμιδομετρία) και ο σκοπός της.

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας προσδιορίζεται με την έμμεση θερμιδομετρία. Η έμμεση θερμιδομετρία μετράει το μεταβολικό ρυθμό από το καταναλισκόμενο οξυγόνο. Η μέτρηση, αντί του υπολογισμού με την χρήση εξισώσεων γενικού πληθυσμού, επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη εξατομίκευση του διαιτολογίου. Επειδή ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός μεταξύ των ατόμων, οι εκτιμήσεις με την χρήση εξισώσεων γενικού πληθυσμού οδηγούν πολύ συχνά σε λάθη και μη ακριβή θερμιδικά ισοζύγια. Σαν αποτέλεσμα αυτών των ανακριβών εκτιμήσεων μπορεί ο ασθενής να υπερσιτίζεται ή να υποσιτίζεται και έτσι να μην επιτυγχάνει τους στόχους του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι η χρήση εξισώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις έως και 40%.

Στο ιατρείο μας η μέτρηση γίνεται με τον αναλυτή αερίων CORTEX METALYZER 3B σε συνδυασμό με ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος λειτουργεί με την εξελιγμένη μέθοδο breath-by-breath η οποία εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και τοποθετείται ειδική μάσκα η οποία συνδέεται με τον αναλυτή. Η εξέταση διαρκεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά και ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 3 ώρες, να μην έχει πιεί καφέ για 2 ώρες όπως επίσης σε περίπτωση που είναι καπνιστής να μην έχει καπνίσει για 1 ώρα.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής αερίων μετράει επιπλέον και το παραγόμενο CO2 κάτι που επιτρέπει και τον υπολογισμό του ποσοστού του λίπους επί των ημερήσιων καύσεων.


 Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας και να νοιώσετε ωραία,
σταματήστε να σκέφτεστε μόνο το βάρος και αρχίστε να σκέφτεστε τη σύνθεση του σώματός σας! 

Η σύνθεση του σώματος

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από μύες, λίπος και νερό.  Όταν αρχίζουμε να κάνουμε δίαιτα και να ασκούμαστε, η σύνθεση του σώματός μας αλλάζει, ακόμα και χωρίς να αλλάξει το βάρος μας. Πέραν από την επιθυμητή αλλαγή, που είναι η απώλεια βάρους με την ταυτόχρονη ελάττωση του λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, διάφορες άλλες αλλαγές μπορεί να προκύψουν για διάφορετικούς λόγους. Παραδείγματος χάριν:

Όσο περισσότερο γυμναζόμαστε αυξάνεται η μυϊκή μάζα και ελαττώνεται το λίπος. Σε κάποιες περιπτώσεις το βάρος μπορεί και να αυξηθεί λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας.

Οι «γρήγορες», στερητικές, δίαιτες μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα αλλά η απώλεια βάρους που προκαλούν είναι νερό και υγιής μυϊκός ιστός.

Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες μπορεί να εξαναγκάσουν το σώμα να μεταπέσει σε κατάσταση «ασιτίας» (προσαρμοστική θερμογένεση), με αποτέλεσμα αντί να καίει, να αποθηκεύει το λίπος. Έτσι και αν ακόμη χάνεται βάρος η αναλογία του λίπους αυξάνει.


Η μέτρηση της Σύνθεσης του Σώματος (Body Composition Monitoring) και ο σκοπός της

Η μέτρηση της Σύνθεσης του Σώματος (Body Composition Monitoring) μας βοηθάει να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει η άσκηση και η δίαιτα πάνω στο λίπος, στο νερό και στην ποσότητα του μυϊκού ιστού. Ελέγχοντας την πρόοδο όσον αφορά την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας, ακόμα και όταν το βάρος παραμένει σταθερό, μπορούμε να προσαρμόσουμε ανάλογα τη θεραπευτική προσέγγιση και να παραμείνουμε κινητοποιημένοι και σε εγρήγορση, έχοντας πέραν της ζυγαριάς άλλη μια αντικειμενική μέτρηση.

Στο ιατρείο μας η μέτρηση γίνεται με τον αναλυτή σύνθεσης σώματος TANITA BC-418. Η μέτρηση γίνεται στο ξεκίνημα της θεραπείας και επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης. Προϋπόθεση για τη σωστή μέτρηση είναι ο ασθενής να μην έχει φάει τις 3 προηγούμενες ώρες. Επίσης να μην έχει καταναλώσει οινόπνευμα τις προηγούμενες 48 και να μην έχει ασκηθεί τις προηγούμενες 12 ώρες.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΑΡΑΣΛΗ 36, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΚ: 49100

Xάρτης

  
ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

Σταθερό: 2661037540
Κινητό: 6977215331
Φαξ: 2661034206
  

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνία

Όροι χρήσης & πολιτική προστασίας